Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lithium accu op Kip caravan van 1997 met CERS

Vraag gesteld door J. Helders op 31 mei 2021

Vorig jaar nieuwe accu Optima YTS4.2 geplaatst, omdat de oude loodaccu ineens ook kapot ging. Deze gehele winter aan de CTEK gehangen. Caravan naar dealer gebracht voor Bovag keuring en alles werkte. Kreeg telefoontje dat accu nog maar 10 volt gaf en zeer warm was. Accu als garantie omgeruild met bij betaling voor een Power Extreme X20. Daar lithium accu kennelijk niet aan de CERS mag gevraagd aan de dealer om de accu zo aan te sluiten, dat de mover en de 12 volt installatie werkt. Sta nu op de camping waar nu de 12 volt installatie even heeft gewerkt maar nu als ik het licht aan doe slechts even een summier lichtje heel kort aangaat. Naar mijn mening is er iets aan de hand. Kom met de dealer op dit moment niet veel
verder. Om verdere schade te voorkomen (3 accu’s kapot lijkt mij wat veel) gebruik ik de 12 volt installatie nu niet. Graag uw advies.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een PowerXtreme X20 aangeschaft en u staat nu op de camping en die lijkt niet te werken.

Deze lichtgewicht caravan accu heeft een interne lader die gewoon op een 230Volt aansluiting aangesloten zit. De CERS doet dus helemaal niets meer in dit verhaal.

Ook kunt u deze accu koppelen aan uw Smartphone, waarmee u met de app, de ladingstoestand kunt controleren.                                              

Tevens zitten er lampjes op de X20, die moeten gaan branden als de accu geladen wordt.

Het eerste wat u zelf kunt doen is kijken of de accu überhaupt geladen wordt.

Mocht dit het geval zijn en de accu gewoon vol zijn, dan zal er elders in het 12 volt systeem een probleem zitten. Uiteraard zal een specialist dan moeten gaan meten waar het probleem zit.

Blijkt dat de X20 helemaal geen 230Volt krijgt, dan zal er een probleem in het 230Volt gedeelte van uw caravan zitten. De X20 kan in principe op elk stopcontact of verlengkabel aangesloten worden.