Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling vervangen

Vraag gesteld door J. Houtkamp op 12 juni 2021

Sinds 2007 hebben wij een 42 jaar oude kipcaravan Grand de Luxe 390; in Frankrijk overgenomen van een kennis. Staat daar in de buurt van Limoges in de opslag vanwaar we jaarlijks 20 km rijden naar de camping en terug. Banden worden regelmatig vervangen. Oplooprem lijkt goed te functioneren. Ik ken de onderhoudsgeschiedenis niet en vraag me af of de koppeling niet vervangen moet worden en/of ik dit zelf kan doen. Ik ben wel van plan om naar een onderhoudsbedrijf in de buurt te gaan om het remsysteem te laten controleren.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een oude Kip caravan, u vraagt zich af of de koppeling van deze caravan vervangen moet worden.

In principe hoeft de koppeling alleen vervangen te worden wanneer deze versleten is, of niet goed meer werkt.

Bij een versleten koppeling zit er teveel speling tussen de trekhaakkogel en de koppeling. Het kan ook zijn dat de kleminrichting niet goed meer functioneert, ook dan moet de koppeling vervangen worden.

Het vervangen van een koppeling is niet heel ingewikkeld, wel is het belangrijk om de juiste aansluiting te hebben op de trekstang. Vaak is dit 50mm rond, maar ook andere maten komen voor. Tevens bestaan er vulstukken als de trekstang dunner is.

Het beste kunt u de oude koppeling dus eerst demonteren voordat u een nieuwe koopt. De bouten moeten met het juiste moment vast gezet worden. Meestal is dit 86Nm. U zou ook nog kunnen overwegen om een stabilisator koppeling te monteren bij vervanging.