Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze voor een LifePO4 accu

Vraag gesteld door W. Dik op 3 februari 2022

Ik ben van plan de semitractie (accu110ah)in mijn caravan ,die zowel de mover als de compressorkoelkast etc. van stroom voorziet
te, vervangen door lifepo4 accu van 200 ah. De accu wordt ook opgeladen d.m.v.zonnepanelen
De prijzenvoor zo'n accu lopen nogal uiteen. Bij Amazon ca. €800 (Chinees merk)en  van het merk Victron ca € 2200. Zou zo'n Amazon accu dat kunnen,of is goedkoop duurkoop?En wat vraagt de oplader aan de AC230 kant aan ampère ( voor als ik op de campingpaalstroom van b.v.  max 8 amp sta)
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U heeft een Semi-tractie accu van 110Ah in uw caravan die u wil vervangen voor een 200AH LifePO4 accu. Via Amazon heeft u accu's gevonden die zo'n EUR 800,- kosten terwijl een Victron Accu zo'n EUR 2200,- kost. U vraagt zich af of goedkoop duurkoop is.

Nodig?

Allereerst komt bij mij de vraag op, of een Accu van 200Ah ook daadwerkelijk nodig is. De netto capaciteit van een LifePO4 accu is veel groter dan die van de accu die u nu heeft. Zeker met een zonnepaneel in combinatie met een compressorkoelkast, lijkt me deze combinatie overbemeten. Ik schat dat een compressor koelkast om en nabij de 60 Watt zal verbruiken als deze aan slaat. Vaak kan een 120 Watt zonnepaneel voldoende stroom leveren om de koelkast van stroom te voorzien en overdag ook nog de in de nacht verbruikte stroom weer aan te vullen. Staat u ook nog eens regelmatig aan de stroompaal, dan is het helemaal overbodig zo'n grote accu te hebben. Mocht u om andere redenen dit vermogen echt nodig hebben, dan komen we bij de vraag uit hoe goed deze accu's zijn.

De accu's

Allereerst hebben we deze accu's niet getest. Ik kan er op basis van een test dus geen oordeel over geven. Toch vallen me in de specificaties wel een aantal dingen op. Victron geeft aan dat er na 2500 Cycli nog 80% van de capaciteit over zou moeten zijn. Ik zie bij de Amazon accu's waar u aan refereert, dat er vaak maar een totale levensduur van ongeveer 2000-2500 cycli te verwachten valt. Daarnaast hangt bij een Lithium accu de te verwachten levensduur grotendeels af van de manier van laden en een goed BMS (Batterij Management Systeem). Hoe beter een Lithium accu geladen zal worden, en hoe zorgvuldiger de controle van het laadproces, des te langer zal de te verwachten levensduur zijn.

Daarbij is ook de manier hoe een dergelijke accu gebouwd is bepalend voor de prestaties en betrouwbaarheid. Ik verwacht ondanks dat we geen test uitgevoerd hebben, met name op deze 2 voorgaande punten er zeker kwaliteitsverschil te vinden zal zijn. Verder mag u van een bedrijf als Victron goede ondersteuning en garantie verwachten. Ik kan u niet aangeven hoe dat bij de andere accu's geregeld is.

Conclusie

Misschien is het verstandig om eerst goed uit te rekenen hoeveel capaciteit u daadwerkelijk nodig hebt. Het zou mij niets verbazen als blijkt dat bijvoorbeeld een Victron 100Ah LIfePO4, die ongeveer de helft kost, ook meer dan voldoende capaciteit levert voor uw situatie.