Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kampeerauto te zwaar voor rijbewijs B

Vraag gesteld door G. Faasse op 17 oktober 2021

Ik heb een camper met een ledig gewicht van 3240kg. Met belading is de camper sowieso zwaarder dan 3500 kg. De camper is technisch gekeurd tot 3850kg

Nu heb ik een BE rijbewijs en zou een C1 rijbewijs kunnen halen voor een camper met een zwaarder gewicht, maar dan nog is de camper te zwaar voor het toegestane gewicht. Kunt u mij een advies geven wat te doen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een kampeerauto met een maximaal technische massa van 3850kg. Als u beladen bent en op reis gaat blijkt dat de camper die leeg 3240Kg weeg eigenlijk te zwaar is. De maximaal toegestane massa is namelijk 3500Kg, het maximale wat u met rijbewijs B kunt mag rijden. U overweegt een rijbewijs C1 te halen.

Met dat rijbewijs is het inderdaad mogelijk om een kampeerauto te besturen met een hogere toegestane massa dan die 3500Kg die u nu mag besturen.

Omdat de maximaal technisch toegestane massa 3850Kg bedraagt, zou u kunnen overwegen het maximale gewicht naar 3850kg te laten verhogen bij de RDW, als u in bezit bent van rijbewijs C1. U heeft dan een totaal laadvermogen van 610kg. In de praktijk is dat in de meeste gevallen voldoende.

Een hogere massa op kenteken krijgen dan de technische toegestane massa is meestal niet mogelijk.