Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewicht caravan

Vraag gesteld door op 19 september 2021

Onze caravan weegt 1480 kg beladen, de auto mag 1400 kg trekken, mag dit ook verzekerings technisch. De caravan mag tot 1500 kg beladen worden.
En hoe zit dit in buitenland.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Als een auto 1400 kg mag trekken, mag het daadwerkelijke gewicht van de aanhangwagen niet meer zijn dan dat. Dat is inclusief de kogeldruk.

Hoewel het een gering verschil is bent u formeel in overtreding. De Nederlandse politie kan, maar zal u in dit geval niet zo snel, bekeuren. Maar in het buitenland kan dat heel anders zijn, overbelading kan er ter plaatse zelfs direct uit moeten worden gehaald.

Een auto- of caravanverzekering heeft meestal in de voorwaarden staan dat de voertuigen aan de wettelijke eisen moeten voldoen en dat is nu dus net niet het geval. Of een verzekeraar echt besluit om niet uit te keren bij een schade is een ander verhaal. En of dat argument stand houdt, als u het bij de rechter aanvecht, is te betwijfelen. Tenzij het ongeval echt aan die 80 kg overbelading te wijten valt.

Als het mogelijk is, dan is het dus beter als de 80 kg nog in de auto zou kunnen worden meegenomen. Op onze rekentool Caravantrekker kunt u zien wat wij als veilig beschouwen als maximaal gewicht achter een auto. U vindt deze op onze site bij
www.anwb.nl/auto/trekauto/caravantrekker.