Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een zware bestelbus ombouwen naar kampeerauto

Vraag gesteld door op 20 december 2021

Ik wil een bestelbus kopen. Massa leeg 3240, maximale massa 3500, maximale laadvermogen 260 kg. Ik wil hier een kamper van maken. Wat betekent dit voor mij ?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wilt een bestelbus kopen met een massa ledig gewicht van 3240kg. De maximaal toegestane massa is 3500kg.

In de praktijk betekent dit dat u 260kg laadvermogen heeft en dit is inclusief de bestuurder en andere inzittenden. U mag dus alleen de weg op met deze bus inclusief camper inrichting en inzittenden als die niet méér weegt dan 3500kg.

Ik denk niet dat het realistisch is om deze bus om bouwen naar kampeerauto. Stel dat u met 2 personen van 80kg wil gaan reizen, dan blijft er dus nog 100kg over om een interieur van te bouwen. U zult de bus moeten laten keuren bij de RDW, en daar wordt de bus ook gewogen.

Een gevulde watertank van 50 liter een accu en koelkast wegen dit al ongeveer, met een compleet camper interieur gaat u waarschijnlijk over de maximaal toegestane massa heen.

Het kan zijn dat de technische maximale massa hoger ligt. In dat geval bestaat er misschien de mogelijkheid om de bus om te keuren naar vrachtwagen. Uiteraard is dan ook een rijbewijs C1 verplicht en moet u zich ook aan de verkeersregels voor vrachtwagens moeten houden.