Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel of benzine

Vraag gesteld door E. Hesseling op 2 oktober 2021

Kan ik nu nog een camper (nieuwe) kopen op diesel? Want diesel gaat er toch uit.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Als we naar het huidige aanbod van nieuwe kampeerauto's kijken, dan is het overgrote deel voorzien van een dieselmotor. Dat is niet zonder reden.

Voor een voertuig zoals een kampeerauto, is een dieselmotor heel geschikt. Ze zijn relatief zuinig, hebben veel vermogen, zijn duurzaam en de laatste generatie diesels zijn eigenlijk ook nog wel behoorlijk schoon.

Bij personenauto's zien we wel dat de overstap van fossiel naar elektrisch al goed vorm begint te krijgen.

Bij bedrijfsauto's en zeker kampeerauto's is dat een stuk lastiger. Juist het extra gewicht van accu's speelt een kampeerauto, die vaak al op de grens van het maximum gewicht zit, parten.

Uiteindelijk zal de komst van andere accu technologieën die lichter zijn, een groter aanbod aan elektrische platformen en een uiteindelijk mogelijk verbod op nieuwe fossiel aangedreven voertuigen, dit wel gaan veranderen. Dat de grote autofabrikanten nog massaal in gaan zetten op benzine motoren voor bedrijfswagens, is niet de verwachting.

Tot het zo ver is, verwacht ik daarom dat diesel voorlopig nog wel de meest verkochte aandrijving zal blijven voor een kampeerauto, maar dat langzaam ook hier andere aandrijvingen hun intrede zullen doen.

Qua toegang tot bijvoorbeeld stedelijke gebieden, geeft een zo hoog mogelijke emissiecode de grootste zekerheid, dat u voorlopig nog die gebieden met een dieselvoertuig in kunt.