Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DEKRA of Camperhost

Vraag gesteld door H. van den Kommer op 9 juli 2021

Wij zitten midden in het aankoopproces van een 2ehands camper. U stelt, in diverse antwoorden, steeds DEKRA voor als keuringsbedrijf. De verkoopmakelaar heeft het ook over Camperhost. Is dit bedrijf ook betrouwbaar?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U zit in een aankoopproces van een kampeerauto, en u ziet dat we regelmatig de DEKRA aangeven als mogelijke optie voor een aankoopkeuring.

U bent door een verkoopmakelaar gewezen op het bedrijf "Camperhost" en u wilt weten of dit bedrijf betrouwbaar is.

Het kopen van gebruikte kampeerauto is in de meeste gevallen een forse aanschaf waarbij het verstandig is om niet over één nacht ijs te gaan. Een goede aankoopkeuring kan daarbij een hulpmiddel zijn om meer inzicht te krijgen in de staat van een gewenste kampeerauto.

Dat wij hierbij wijzen op de DEKRA, is omdat ze door de jaren bewezen hebben een onafhankelijk keuring te bieden, ondersteund door heldere protocollen en kennis van zaken. U mag er bij deze instantie vanuit gaan dat de keuring een waarheidsgetrouw beeld geeft van de staat van het object op dat moment.

Over het door u genoemde Camperhost kan ik geen oordeel geven.
Wij hebben geen ervaring met deze firma, en ook over eventuele (on)afhankelijkheid en hun kundigheid en werkwijze en betrouwbaarheid kan ik u niets vertellen. Niet in negatieve dan wel positieve zin.

In het algemeen kan wel gezegd worden dat naast een aankoopkeuring, het verstandig kan zijn om bijvoorbeeld zekerheid in te bouwen door bijvoorbeeld met een bij de BOVAG aangesloten bedrijf in zee te gaan. Ook hier zijn er duidelijke richtlijnen qua garantie en bestaat er een onafhankelijke geschillencommissie waarop een beroep gedaan kan worden als er een geschil ontstaat.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat andere bedrijven per definitie niet betrouwbaar zijn, u zult dan wel zelf meer onderzoek hier naar moeten doen. Uiteraard zult u dan meer op goed vertrouwen moeten afgaan.

Zelfs een aankoopkeuring kan niet garanderen dat u 100% probleemloos op pad kunt gaan. Is er bijvoorbeeld ooit verkeerd getankt met een voertuig, dan kan problemen veroorzaken die pas jaren later zich openbaren. Net zo goed kan een Dynamo vandaag prima functioneren en morgen stuk zijn. Juist in dat soort gevallen zijn goede garantievoorwaarden echt van belang.

Hier leest u nog tips die van belang kunnen zijn bij de aanschaf van een kampeerauto.