Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper bedrijfsauto (N1) als kampeerwagen (SA) nadeel?

Vraag gesteld door op 18 juli 2021

Onze fabriekscamper uit 1983 (2008 geïmporteerd uit Duitsland) heeft op kenteken voertuigcategorie N1 bedrijfsauto gekregen, met als aanmerking kampeerwagen (SA). Wij hebben na aanschaf bij de belastingdienst campertarief aangevraagd, want dat had de vorige eigenaar blijkbaar nooit gedaan.  

Wij vragen ons nu af: is er een nadeel/voordeel dat onze camper (massa rijklaar 2530kg, toegestane max. massa voertuig 3200kg op kenteken) als bedrijfsauto geregistreerd staat??

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een kampeerauto die als Bedrijfsauto geregistreerd staat met N1 met als inrichting kampeerwagen. Voor de belastingdienst maakt dat als particulier niet uit, u krijgt altijd het kwarttarief voor een personenwagen.

Tegenwoordig worden kampeerauto's altijd als personenauto (M1) geregistreerd, met de aantekening inrichting kampeerwagen.

Qua kosten zit er geen voor of nadeel in voor u, het tarief blijft hetzelfde. Wel kan het zijn dat u met de categorie N1 bedrijfsauto, te maken krijgt met andere regels voor bijvoorbeeld een milieuzone omdat die regels lokaal bepaald kunnen worden.