Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Breedtelampen op camper

Vraag gesteld door R. Verkade op 24 mei 2021

Ik heb een camper van 7,4 mtr lang, 3 mtr hoog en 2,25 mtr breed, met aan de zijkant nog een luifel. Hij is uit 2011, al diverse malen APK gekeurd, maar nu, bij een andere garage, afgelopen keer afgekeurd, omdat de lamp achter, aan de rechterbovenzijde niet zichtbaar was vanuit de rechterbuitenspiegel, daar de luifel ervoor zat. Er moest volgens de garage een bredere lamp op. De garage heeft de "platte" lampen nu vervangen door twee grote uitstekende lampen.
Ik vraag me af of dat wel noodzakelijk is. Ten eerste heeft al die jaren daarvoor verschillende APK keurders daar nooit iets over gezegd. Ten tweede kan ik de lamp sowieso niet zien in mijn rechterbuitenspiegel tenzij ik mijn hoofd op mijn knieen leg en ten derde, op de weg zie ik tientallen campers die ook een luifel hebben, maar geen bredere lampen. (Trouwens ook trucks zonder enige verlichting aan de bovenzijde van de zijkant achter). Is het hebben van deze breedteverlichting nu echt een vereiste ? Alvast bedankt voor de terugkoppeling.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw kampeerauto is afgekeurd omdat een breedte markeringslicht niet zichtbaar was. Andere jaren is hier nooit iets over gezegd.

Vanwege de afmetingen zijn markeringslichten voor uw voertuig verplicht. Ondanks dat er niet specifiek in de wet staat, dat die vanuit een buitenspiegel zichtbaar moeten zijn, moeten deze lichten wel aan de voor en achterkant goed zichtbaar zijn.

Het doel van de APK is om de verkeersveiligheid te waarborgen, en ik kan me ook voorstellen dat de garage met die gedachte ook gehandeld heeft.

De precieze regelgeving voor verlichting bij kampeerauto's is vrij ingewikkeld, soms is een kampeerauto een personenauto, soms staat die als bedrijfswagen geregistreerd. Daarnaast is een en ander afhankelijk van het bouwjaar en datum eerste toelating.

Meer over verplichte lichten en retroreflectoren kunt u teruglezen op de website van de RDW.