Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bedrading voor de koelkast te dun?

Vraag gesteld door A. Rietveld op 12 november 2021

In onze caravan Dethleffs Nomad Advantage 460EL bouwjaar 2021 doet de koelkast het niet op 12V er zit een Renault Master Automaat van 1/10/2015 voor met een 13 polige stekker. De trekhaak hebben we er januari 2021 eronder laten zetten. Nu beweert de garage dat de draad te dun is dus te weinig ampere geeft om onze koelkast te voeden, het moet zijn 18 of 19 ampere. Nu willen ze de dynamo gaan vervangen van de Renault Master en een dikkere draad trekken. Volgens hun is het uitgesloten dat het aan de caravan ligt. Kunt u mij vertellen of dit echt nodig is of dat er ook een andere (goedkopere) manier is?

Merk: Renault
Type: Master
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 125

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Dethleffs Nomad Advantage 460EL uit 2021. U heeft problemen met de koelkast. Uw garage geeft aan dat de constante stroomdraad te dun is.

De bedrading voor een grotere koelkast over een afstand van meer dan 5 meter behoort 6mm2 te zijn en hoort gezekerd te zijn op 30 of 40 ampère. Het is dus heel goed mogelijk dat de huidige bedrading inderdaad te dun is. De oplossing is dan inderdaad een dikkere draad trekken en zorgen dat die voldoende gezekerd is.

De bedrading vanaf de caravanstekker tot de koelkast behoort inderdaad de juiste specificaties te hebben af-fabriek. De kans dat het dus aan de caravan ligt is niet heel groot.

Het vervangen van de dynamo kan ik echter niet verklaren. Ik verwacht dat onder normale omstandigheden de dynamo van een Renault Master voldoende zou moeten zijn om naast de normale functies, ook de koelkast van voldoende stroom te kunnen voorzien. Standaard is deze namelijk al voorzien al van een 150Ah dynamo.

Ik zou dan ook met de garage in gesprek gaan wat de reden van het vervangen van de dynamo is. Het is namelijk een duur onderdeel, en waarschijnlijk niet nodig.