Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat of handbak voor de camper?

Vraag gesteld door op 24 januari 2022

Wij overwegen een 2de hands camper te gaan kopen.   Onze voorkeur gaat uit naar een automaat, omdat ik en mij vrouw nu ook met onze eigen auto een automaat rijden.   Wel wordt onze keuze beperkt.
Ik lees hierover verschillende adviezen en ervaringen.  
Kunt u mij hier iets meer over vertellen.

Is het ook mogelijk dat u een camper technisch keurt ?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten of we een voorkeur hebben voor het soort versnellingsbak bij een kampeerauto.

Welke versnellingsbak?

Moderne automatische versnellingsbakken, zoals die grofweg de afgelopen tien jaar worden toegepast, zijn uitstekend op hun taak berekend. De olie wordt gekoeld en u kunt meestal handmatig een stand vasthouden, wat bij het rijden in bijvoorbeeld de bergen prettig is om enigszins op de motor af te remmen. De automaat kiest verder altijd het juiste schakelmoment en het rijdt comfortabel en makkelijk. Tegenwoordig is er niet of nauwelijks sprake van een hoger brandstofverbruik, het kan zelfs iets lager worden door de keuze van de ideale versnelling voor de omstandigheden. Alle versnellingsbakken kunnen uiteindelijk kapot gaan, wat dat betreft hebben we geen voorkeur.

Keuring

De ANWB voert zelf geen auto-, caravan- of kampeerautokeuringen meer uit. Een bij de BOVAG aangesloten bedrijf dat kampeerauto's onderhoudt kan dit voor u doen en de Dekra kan een aankoopkeuring voor u doen. Op de site van de BOVAG kunt u adressen selecteren aan de hand van uw postcode. De informatie over de Dekra keuring vindt u hier.