Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All terrain banden voor buscamper - Europa

Vraag gesteld door R. Smeink op 2 juni 2021

Ik zoek advies voor bandenkeuze voor buscamper. Ik heb een gewone Master 2004 - 120pk voorwielaandrijving en wil voor paar maanden op vakantie waar ik scandinavie en off-road plekken voor de nacht zou willen zoeken. is het raadzaam all-terrain banden aan te schaffen voor dit doel (hooguit 10% van de afstand off-road, de bergen in (grint-sneeuw-zand) etc. Ik heb nu vóór  Viking Transtech II - 225/65R 16C en achter Vredestein Comtrac maar kwam met een beetje sneeuw in NL al niet weg afgelopen winter (het zijn dan ook zomerbanden). Er zit nog 6-7mm profiel op.
Dank voor info

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Renault Master buscamper, waamee u naar Scandinavië op vakantie wilt en waar u off-road overnachtingsplekken gaat zoeken.

Het off-road gedeelte zal maximaal zo'n 10% van het totaal aantal kilometers bedragen. U bent op zoek naar geschikte banden.

Banden zijn altijd een compromis. Een goede zomerband heeft goede eigenschappen in de zomer maar zal in winterse omstandigheden onder de maat presteren. Dat heeft u gemerkt met een beetje sneeuw afgelopen winter.

Kiest u voor een winterband of all-terrain band, dan zullen de eigenschappen op sneeuw of in de modder en off-road natuurlijk een stuk beter zijn.

Onder normale zomerse omstandigheden zult u dan wel de nadelen van dit soort banden ondervinden. Een all-terrain band is erg oncomfortabel qua geluid en zal op hogere snelheden veel mindere goede stuureigenschappen hebben zijn dan een zomerband. Een winterband verliest met temperaturen boven de 10 graden echt grip en zal flink slijten ten opzichte van een zomerband. Een langere remweg is misschien nog wel het grootste nadeel. Een All-seasonband zit er een beetje tussen in.

Daarnaast zijn banden in sommige omstandigheden niet de enige beperking. Een relatief zware 2-wiel aangedreven buscamper zal niet geschikt zijn voor zwaar off-road terrein. Zelfs met de meest geschikte banden vrees ik dat het risico is dat u relatief snel vast kan komen te zitten behoorlijk groot is.

Welke keuze moet u dan maken? Het zal toch gaan om het beste compromis. Een All-Terrain band is mijn inziens te grof geschut voor een 2 wiel aangedreven bus. Deze band heeft voor het grootste gedeelte van uw reis teveel nadelen en zal op echt slecht terrein niet voorkomen dat u alsnog vast komt te zitten vanwege de 2-wiel aandrijving. Verwacht u sneeuw tegen te komen, dan weet u uit eigen ervaring dat de set die nu eronder ligt, niet volstaat.

Misschien is de all-season band nog wel het beste compromis.
90% van de reis gaat over goed begaanbare wegen, en een besneeuwde en modderige weg zal met all-seasonbanden prima te doen zijn. Gaat u in de herfstperiode, dan zijn winterbanden te overwegen.

De grootste beperkende factor blijft echter uw buscamper. Daar zult u hoe dan ook voldoende rekening mee moeten houden qua begaanbaarheid en bestemming.

Wilt u toch echt het terrein in, dan zou ik in uw situatie een 2e set terreinbanden meenemen en een lier aanschaffen, mocht u dan vast komen te zitten, dan kunt u uzelf eruit lieren.