Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afstandsbediening automatische mover defect

Vraag gesteld door J. Peerlkamp op 13 mei 2021

Op onze caravan (Fendt 560SG Topas) zit een volautomatische Kronings-mover. Helaas was onlangs de afstandsbediening defect. Met veel moeite een vervangend (gebruikt) exemplaar gevonden op internet, omdat Kronings klaarblijkelijk niet meer bestaat. Mijn vraag: stel dat de afstandsbediening weer defect raakt of het systeem om een andere reden niet meer werkt (bijv. lege accu) wanneer de rollen op de wielen zijn geplaatst, hoe krijg je die er dan af? Hierover staat niets in de gebruiksaanwijzing. Hoe zit dat bij andere merken?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

De meeste, en misschien wel alle, caravanmovers zijn handmatig weer los te krijgen. Dat moet vaak wel met een speciale sleutel gebeuren, om te voorkomen dat de mover ongewild wordt los gezet. Omdat het tot onveilige situaties zou kunnen leiden moet dit zeer bewust worden uitgevoerd door iemand die weet wat hij doet.

Dit speciaal gereedschap is vast nog wel verkrijgbaar, nieuw of gebruikt, maar je moet wel de juiste handelingen verrichten om geen schade te veroorzaken. Hier zijn helaas wel gevallen van bekend. Ook daarom is het een speciale sleutel en wordt deze handeling niet altijd in de handleiding genoemd.

U heeft nu dus twee mogelijkheden:

A. U probeert een sleutel te bemachtigen en de handleiding voor het loszetten. Met "mover noodsleutel" vind ik er op Internet een aantal voor diverse merken.

B. Bij eventuele problemen vraagt u de plaatselijke Wegenwacht te komen. Die kan stroom op een lege accu zetten of andere vervolgstappen voor het loszetten ondernemen.