Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu in caravan

Vraag gesteld door op 10 augustus 2021

Onze caravan heeft een aansluiting voor accu. Een extra stekker op de dissel. Wat is hier de zin van? En wat doet de accu als ik deze installeer? Tenslotte, wat voor accu moet ik monteren?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft op de dissel een extra stekker aansluiting, u vraagt wat hier de zin van is.

Uiteraard kan ik niet beoordelen wat er op deze "extra" stekker aangesloten is, dat zal een kwestie zijn meten en beoordelen, waar de aansluitingen naartoe gaan.

Het zou inderdaad kunnen zijn dat deze aansluiting gemaakt is om bijvoorbeeld een accu op te laden of om de koelkast van stroom te voorzien.

Tegenwoordig zijn de meeste auto's en caravans voorzien van een 13 polige stekker, waarbij er sprake is van 2 constante plus draden. Van deze draden is in de meeste gevallen er eentje via het contactslot geschakeld, wat voorkomt dat tijdens een stop de koelkast de accu leeg trekt. Wellicht dat men dat met een 2e aansluiting heeft willen bewerkstelligen.

In heel veel gevallen wordt er een accu gemonteerd voor bijvoorbeeld een caravanmover.
Tevens doet in veel gevallen dezelfde accu dienst als stroomvoorziening voor bijvoorbeeld de verlichting en de waterpomp. U bent dan minder afhankelijk van stroom op een camping.

Welke soort accu gemonteerd kan worden is ook weer afhankelijk van de laadvoorziening. Sommige laders zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor een loodzuur accu, andere laders kunnen ook een AGM of soms zelfs een Lithium accu laden. Tegenwoordig worden ook vaak Lithium accu's gebruikt met een interne lader. De keuze van de accu zal dus mede afhankelijk zijn van de laadinstallatie.

Misschien is het dus verstandig om eens goed te onderzoeken, desnoods met een specialist, hoe uw stroomvoorziening in elkaar zit en wat de mogelijkheden zijn. Een goed advies zonder de specifieke situatie te kennen is helaas niet mogelijk.