Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansluiting caravan

Vraag gesteld door M. Dirks op 29 augustus 2021

Als caravan is aangekoppeld aan de auto doet de buitenverlichting van de caravan het wel maar de binnenverlichting in de caravan niet, ook de koelkast niet. Wat is hier het probleem?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een probleem met de binnenverlichting en de koelkast van de caravan.

Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn. Waarschijnlijk is uw auto en caravan uitgerust met een 13-polige stekker, maar ook kan het zijn dat u een 7-polige stekker heeft.

In een 13-polige stekker zitten normaal gesproken 2 constante plus aansluitingen, bij 7-polig is dat er hooguit één. Misschien werkt u met een verloopstekker? Bij een 13-polige stekker is hierbij aansluiting 9 een constante plus die het altijd doet, ook als de auto niet op contact staat. Aansluiting 10 is een aansluiting die via het contactslot geschakeld is.

Het beste kunt u dus eerst kijken wat er werkt als de motor draait. Het kan best zijn dat de koelkast dan wel werkt. Er is ook nog een mogelijkheid dat er geen constante stroom draden zijn aangelegd of dat de stekker aansluiting niet goed in de auto is aangemeld. Dan zal er dus eerst het nodige moeten worden aangesloten. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat bij bepaalde caravans aansluiting 9 en 10 omgedraaid worden.

Het is dus vooral belangrijk om bij het begin te gaan meten. Wat komt er uit de stekker van de auto, om vervolgens te bepalen hoe het verder in de aansluiting van de caravan zit.