Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop van een camper met Euro-3 of -4 verstandig?

Vraag gesteld door op 10 november 2021

Wij zijn van plan om voor het eerst een (2e hands) camper te kopen. Gezien ons budget en de gewenste indeling komen we uit op een camper met euro-3 of -4 motor.
Op het internet en ook via andere bronnen vinden wij tegenstrijdige informatie hierover, wat milieu-/emissie normen betreft.
Camperverkopers zien geen probleem in de koop van bv. een euro-3 camper. Kort gezegd adviseren ze gewoon om de milieuzones te mijden. Wij hebben onze bedenkingen en vragen:
- Is dit een verkooppraatje?
- Ons plan is om de camper minimaal 1 jaar en maximaal 3 jaar te bezitten. Zou het mogelijk zijn, dat een euro-3 of euro-4 camper na 3 jaar onverkoopbaar wordt, gezien de steeds strenger wordende milieueisen?
- Zou u adviseren of juist afraden om een euro-3 of euro-4 camper te kopen? Ons plan is, om ongeveer een jaar lang door Europa (o.a. Scandinavie, Kroatie, Italie, Spanje en Portugal) te reizen met de camper.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt een gebruikte kampeerauto te kopen en vanwege het budget komt u uit op een gebruikte kampeerauto met een Euro-3 of -4 motor. U leest veel tegenstrijdige informatie.

Om een goede keuze te kunnen maken, is het van belang om vooral de feiten helder te hebben. Een aantal zaken zijn hierbij belangrijk.
-Hoe hoger de milieunorm, des te groter is de kans dat u een bepaald gebied in zal mogen of in de toekomst in mag. 
-Milieuzones worden eigenlijk alleen in (binnen)stedelijke gebieden toegepast, reist u dus vrijwel nooit naar dit soort bestemmingen, dan is de kans dat u last heeft van een milieuzone niet erg groot. Reist u juist wel naar stedelijke gebieden, dan is de kans dat u hiermee te maken gaat krijgen een stuk groter.
-Op dit moment zien we dat de markt voor kampeerauto's vrij goed is, en ook de Euro -3 en -4 uitvoeringen nog een vrij hoge waarde behouden, uiteraard is niet bekend of dit zo zal blijven. Veel zal afhangen van de vergroening van het totale wagenpark en bijvoorbeeld de ontwikkeling van synthetische minder belastende brandstoffen en het klimaatbeleid.

Ik verwacht niet dat een Euro-3 of -4 kampeerauto heel snel onverkoopbaar zal worden, maar een hogere milieunorm zal altijd in het voordeel zijn voor wat betreft de bruikbaarheid en restwaarde.

Mijn advies zou zijn om u eerst goed te verdiepen in de bestemmingen die u wilt bezoeken, om vervolgens te kunnen bepalen of milieuzone's uw reisplannen in de weg zullen staan. Uiteraard kan er in deze regelgeving altijd iets veranderen, maar over het algemeen gaat dat niet zo snel.

Tevens kunt u zichzelf de vraag stellen of gebieden met een milieuzone überhaupt het meest geschikt zijn om met een kampeerauto te bezoeken, omdat het vinden van een overnachtingsplek daar meestal ook niet mogelijk is.

Wij hebben op onze pagina met landeninformatie alle informatie over milieuzones, tol en verkeersregels etc. voor u op een rijtje gezet.