Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak goedkeuring in Duitsland

Vraag gesteld door G. Koëter op 12 maart 2021

Ik heb een BMW225 XE Hybride 12-2015 waar ik een trekhaak onder wil laten zetten alleen voor gebruik van fietsen. Je mag met die auto geen caravan of iets anders trekken. Op zich kan een trekhaakcentrum dat wel monteren. Maar over 4/5 maanden gaan wij verhuizen naar Duitsland. Dan krijgt mijn auto een Duits kentekenbewijs en wordt daarvoor natuurlijk gekeurd. De vraag is of tijdens die keuring in Duitsland de - in Nederland gemonteerde trekhaak - getolereerd wordt en dat de auto gewoon mèt trekhaak goedgekeurd zal worden. Of dat het per sé een in Duitsland goedgekeurde trekhaak moet zijn. Graag uw juridisch advies. Wellicht dat uw zusterorganisatie in DLD. hier duidelijkheid over kan geven.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent op zoek naar een goedgekeurde trekhaak voor uw BMW 225 XE Hybrid.

Voor auto's die geen aanhanger mogen trekken, maar wel een haak nodig hebben om bijvoorbeeld fietsen te kunnen meenemen, bestaat er de zogenaamde RMC trekhaak.

Dit is een trekhaak waar wel een fietsendrager op gemonteerd kan worden, maar omdat de kogel voorzien is van 2 uitsteeksels of een metalen strip, past een aanhanger er niet op.

Ik zie echter dat deze trekhaak niet voor uw auto beschikbaar is bij een grote Nederlandse trekhaak fabrikant die ook actief is in Duitsland. Ik zou in dit geval u willen verwijzen naar de website van BMW, daar kunt u zien met behulp van uw chassisnummer of er voor uw auto wel een originele
RMC trekhaak of draagsysteem te krijgen is. Hier kunt u nakijken of er voor uw voertuig een originele trekhaak of drager bestaat. Mocht deze oplossing inderdaad beschikbaar zijn, dan kunt er normaal gesproken vanuit gaan dat die een Europese goedkeuring heeft.

U zou zelfs op de Duitse website kunnen checken of daar hetzelfde onderdeel voor uw auto beschikbaar is. Dit is de Duitse versie van deze website.