Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stabilisatie caravan

Vraag gesteld door A. Straten op 24 april 2021

Wij hebben een Bürstner Belcanto 460 TL caravan. Helaas ‘wiebelt’/beweegt de caravan erg als we op de camping staan. We gebruiken big-foots, hebben het ook al zonder geprobeerd, met of zonder plankjes onder de steunen en met of zonder handrem, het lijkt allemaal weinig uit te maken. Als 1 van ons beide zich in bed omdraaid of door de caravan loopt, beweegt alles. Hebben jullie wellicht enig idee waar dit aan kan liggen en wat we eraan zouden kunnen doen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Bürstner Belacanto 460TL en de caravan wiebelt heel erg, ook als u door de caravan loopt. Plankjes en grotere steunen hebben geen verbetering gebracht. U wilt graag weten wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Een veelvoorkomend euvel wat op kan spelen bij caravans, is een zogenaamde "verende vloer". Hierbij laat als de bovenlaag van de vloer los van de isolerende binnenlaag.

Dit zorgt ervoor dat u beweging voelt op het moment dat u bijvoorbeeld door de caravan loopt. Omdat de meubels ook aan de vloer bevestigd zitten, lijkt hierdoor alles in de caravan te bewegen.

Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van dit euvel, dan kan dat opgelost worden door de vloer met speciale lijm te injecteren.
In de bodem van de caravan worden gaatjes geboord waardoor de lijm geïnjecteerd kan worden.

Met behulp van stempels wordt de vloer dan op zijn plaats gehouden en na droging is het veren van de vloer verholpen.
De geboorde gaatjes worden ook weer afgedicht.

Ik zou dus beginnen om bij en gespecialiseerd bedrijf na te laten kijken of het "wiebelen" wat u beschrijft, inderdaad het probleem van een verende vloer is, of dat er misschien een ander probleem speelt.