Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie verversen

Vraag gesteld door J. de Vos op 6 maart 2021

Ik lees in de kampioen nummer 3 maart 2021 het advies om olie te laten verversen voordat het camper middel de stalling ingaat.

Ik lees in een eerder antwoord op deze vraag volgens mij een ander antwoord.

Zaken als remvloeistof een distributieriem, olie en een brandstoffilter gaan ook achteruit als er niet met de auto gereden wordt.

Welke stellen is juist?
Mijn garage zegt met schone olie het kampeerseizoen beginnen.
Hoor graag van u.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wilt graag weten of u het beste de olie kunt laten vervangen voor de stalling of na het stallen. En hoe zit het dan met bijvoorbeeld de remvloeistof of de distributieriem?

Motorolie vervuilt door het gebruik. Hierbij kunt u denken aan verbrandingsdeeltjes, deeltjes afkomstig van slijtage, deeltjes van brandstof of soms condenswater. Het is een gegeven dat deze deeltjes als het ware door de motorolie zweven.

Om nu te voorkomen dat tijdens een lange periode van stilstand deze deeltjes naar beneden zakken en meteen bij de eerste start als eerste door de motor gepompt worden, is het beter om voor deze periode van stilstand de olie en het filter te verversen.

Voor remvloeistof ligt dit iets anders, remvloeistof is hygroscopisch en trekt dus vocht aan en moet sowieso elke 2 jaar vervangen worden. Het effect van stilstand is niet zo groot. U kiest dan voor het verversen de periode die het dichtst bij de de datum van stilzetten of weer in gebruik nemen ligt.

Hetzelfde geldt voor de distributieriem, het klopt dat die ook achteruit gaat van stilstand. Dus ook daarvoor kunt u ook de reguliere intervalperiode aanhouden met een datum die zo dicht mogelijk bij het stallen of weer in gebruik nemen ligt.