Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorrijtuigenbelasting

Vraag gesteld door op 6 maart 2021

Mijn camperbusje, dat ik ook (zeer weinig) voor personenvervoer gebruik is een Fiat Doblo Cargo Maxi op CNG, met camperinterieur. De motorrijtuigenbelasting was eerst 79 euro, en is na twee verhogingen uiteindelijk 148 euro per maand. Ik vind de regelgeving hierin erg moeilijk te begrijpen en zie op tegen bezwaar maken. Ik weet dat geld terugkrijgen in elk geval geen mogelijkheid is na langere tijd.

Maar mijn vraag is: Is het bedrag van 148 euro per maand sowieso niet verschrikkelijk hoog? In dat geval is het misschien de (voor mij vele) moeite van bezwaar maken of een rechtszaak toch waard.

Het voelt alsof ik op allerlei manieren uitgeknepen word, en alle middelen worden gebruikt om mij zo hoog mogelijk te belasten. Heeft het ook zin om de nationale ombudsman in te schakelen?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een kampeerbusje op CNG en u betaalt het volledige tarief aan wegenbelasting voor een een auto op LPG/CNG.

Op de website van de RDW staat vermeld dat uw auto qua inrichting een kampeerauto is. In dat geval kan het zijn dat u in aanmerking kunt kunt komen voor het bijzondere tarief kampeerauto.

Of u in aanmerking komt voor voor dit bijzondere tarief (een kwart van het normale tarief) hangt af van de eisen die de belastingdienst stelt. Deze eisen kunnen dus anders zijn dan de eisen die de RDW stelt om de inrichting als kampeerauto te kunnen duiden. Om in aanmerking te komen voor dit bijzondere tarief, zou ik u aan willen aanraden om eerst te beoordelen
of uw Fiat Doblo aan deze inrichtingseisen voldoet.

Hier leest u de inrichtingseisen die de belastingdienst stelt om in aanmerking te komen voor het bijzondere tarief.

Denkt u dat uw voertuig aan deze eisen voldoet, dan kunt u een aanvraag doen. Als u in aanmerking komt voor het bijzondere tarief, dan betaalt U EUR 111,- per 3 maanden.

Het inschakelen van de ombudsman heeft geen zin, omdat de regels voor de hoogte van de wegenbelasting helder zijn vastgelegd.