Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal gewicht auto plus caravan

Vraag gesteld door op 11 maart 2021

Ik heb zojuist een nieuwe auto gekregen. Alleen niet goed gekeken naar het maximale gewicht voor een B rijbewijs. Ik rijd al jaren met auto en caravan, echter nu is mijn nieuwe auto zwaarder dan de vorige. Max. Toegestane massa is 2189kg en de caravan max. toegestane massa 1360kg. Zo komt het totaal uit op 3549kg. Hiermee zit ik 49kg boven het maximale totaalgewicht. Moet ik nu echt een BE rijbewijs halen of zit er nog een wettelijke marge tussen. Alvast bedankt voor de reactie.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto in bezit en nu blijkt dat uw maximale toegestane massa van de combinatie uitkomt op 3549Kg. U vraagt zich af of u nu uw rijbewijs E moet halen.

Met rijbewijs B is het inderdaad niet toegestaan om een combinatie te rijden met een toegestane massa van meer dan 3500Kg. Wilt u dus met de combinatie rijden zoals die nu is, dan zou u een rijbewijs E moeten halen.

Wat misschien wel een mogelijkheid is, is om het maximale toegestane gewicht van de caravan aan te laten passen. Stel dat u het gewicht van de caravan terug laat zetten op 1300Kg dan mag u de combinatie wel rijden met uw rijbewijs B. Uiteraard gaat dit wel van uw laadvermogen af. Voor deze mogelijkheid moet u dus u dus kijken of u met minder laadvermogen toe kunt. U kunt het gewicht tegenwoordig zelfs online aanpassen via de RDW.