Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is vervanging remtrommels nodig?

Vraag gesteld door op 31 maart 2021

Bij een caravan onderhoudsbedrijf kreeg ik te horen dat beide remtrommels vervangen moesten worden omdat ze een "blauwverkleuring" aan de binnenzijde  vertoonden. Deze blauwverkleuring zou volgens de monteur ontstaan zijn doordat de remtrommels te heet zijn geworden. Er zouden dan hele kleine haarscheurtjes ontstaan. Hierdoor zou de sterkte van het materiaal niet meer te garanderen zijn en zouden de remtrommels niet meer betrouwbaar zijn. "de betrouwbaarheid is 0,0 " volgens de monteur. Ze zouden plotseling kunnen openscheuren. Is dit een verhaal wat klopt?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft bij het onderhoudsbedrijf te horen gekregen dat de remtrommels vervangen moeten worden omdat deze te heet geworden zouden zijn.

Een blauwverkleuring bij een remtrommel duidt inderdaad op een oververhitting die ooit plaatsgevonden heeft.

Het ontstaan van (haar)scheurtjes is meestal een langdurig proces van het dunner worden van het materiaal en uitzetten en krimpen als gevolg van warm worden en weer afkoelen. Het valt nooit helemaal uit te sluiten dat een flinke oververhitting dit proces zal versnellen. Tevens kan het zijn dat door oververhitting er ovaliteit in de trommel ontstaat.

Ik kan me dan ook vinden in het advies dat het onderhoudsbedrijf geeft, om na beoordeling van de trommels, deze te laten vervangen.