Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewichten van een camper

Vraag gesteld door op 24 februari 2021

Ik ben van plan een camper aan te schaffen met een technisch toegestaan maximum gewicht van 4000kg en een toegestaan maximum gewicht van 3500 kg op het kenteken. Op het typeplaatje staat ook 4000 kg.

Van wat ik tot nu toe vernomen heb is dat je deze camper met eeb B-rijbewijs mag besturen. Klopt dit?

Welk gewicht geld voor de andere verkeersregels zoals bv. max. snelheid en inhaalverboden. Is dat dan ook gebaseerd op het toegestane maximum gewicht?

Gelden deze regels ook in de andere landen van Europa?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent van plan een kampeerauto aan te schaffen met een maximum toegestaan gewicht van 3500Kg en een technische maximum massa van 4000Kg.

Het klopt dat u deze kampeerauto met een rijbewijs B mag besturen. U moet wel goed opletten, dat de camper dan ook niet zwaarder beladen mag worden dan het maximum van 3500Kg. Dit is dan  inclusief belading en personen.

De verkeersregels zijn gelijk aan die van een personenauto tot 3500kg en gelden ook in andere landen van Europa.

Ik zou u wel aan willen raden om deze kampeerauto voor de aankoop te laten wegen. Soms worden kampeerauto's qua gewicht terug gekeurd. Hierdoor kan het zijn dat u in de praktijk bijvoorbeeld geen laadvermogen heeft. U moet zich dan afvragen hoe bruikbaar deze kampeerauto is.

Mocht u een rijbewijs C hebben, dan zou u het gewicht van deze kampeerauto kunnen verhogen naar 4000Kg. Uiteraard bent u dan een vrachtauto voor de regelgeving, met bijhorende maximum snelheid etc.