Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Derde remlicht als bestelauto wordt omgebouwd naar camper?

Vraag gesteld door H. de Ridder op 7 februari 2021

Ik sta op het punt een andere auto aan te schaffen. Datum van Eerste Toelating is 2008; geleverd als chassis-cabine aan het Franse leger. Dat heeft een ambulance-opbouw op het chassis gezet, los van de cabine. Na de import in NL heeft de auto een NL bedrijfswagen-kenteken gekregen. Nu koop ik hem als bestelauto, zonder derde remlicht. Ik ga hem ombouwen tot camper en laten keuren voor een camper-kenteken. Dat houdt in dat het een personenauto wordt met een uitrusting voor speciale doeleinden. Moet er dan alsnog een derde remlicht aangebracht worden?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een voertuig aangeschaft en dat gaat u ombouwen tot een kampeerauto. Hiermee wordt het voertuig een personenauto.

In de regeling voertuigen paragraaf 10 Artikel 5.2.51 lid P staat vermeld dat een derde remlicht verplicht is voor voertuigen die in gebruik genomen zijn na 30 September 2001.

Het moet zich bevinden op een afstand van ten hoogste 15cm vanaf het middenlangsvlak. De onderzijde van het lichtdoorlatende vlak moet hoger liggen dan de bovenzijde van de remlichten.