Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Condens plafond caravan

Vraag gesteld door op 3 mei 2021

Wij zijn op zoek naar een 2e hand caravan. Bij een bezichtiging bij een particulier verkoper viel op dat condens op het plafond aanwezig is. Deze plekken bevinden zich niet langs randen maar meer midden op de plafondbeplating. Visueel waren geen kringen of lekkage via randen/dakluiken waar te nemen. De verkopende partij gebruikt de caravan vaak op een voorseizoensplek. Kan het zijn, dat door de lage buiten temperatuur en het ontstaan van vocht tijdens het slapen zich daardoor condens zich op het plafond afzet, of is dit niet zoals het hoort?
En als dit op zich kan, is dit dan nog schadelijk voor de constructie van de caravan op de lange termijn?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent op zoek naar een caravan en bij een bezichtiging van een caravan viel u condens op het plafond op. U ziet geen zichtbare sporen van lekkage.

Het is heel goed mogelijk dat door de lage temperatuur vocht ontstaan is wat zich op het plafond heeft afgezet. Toch valt ook niet uit te sluiten dat er toch ergens in de caravan een lekkage of vochtprobleem zit. Om daar zekerheid over te krijgen lijkt het mij verstandig om een vochtcontrole of keuring uit te laten voeren voordat u over gaat tot aankoop.

Lekkage en vochtproblemen kunnen inderdaad schadelijk zijn voor de constructie van de caravan. In de wanden bijvoorbeeld zitten delen die van hout zijn, en ook de bodem is een houten constructie. Vocht en lekkage zorgen er op den duur voor dat deze delen gaan rotten.