Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravanbanden

Vraag gesteld door L. Oosterbaan op 17 mei 2021

Hoe lang gaan caravanbanden mee?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Er zitten forse verschillen in de kwaliteit van banden en gebruiksomstandigheden. Ook kan een band beschadigd raken, zelfs zonder dat je het met rijden hebt gemerkt. Daarom is regelmatige controle op spanning, profiel en zeker schade ook bij caravanbanden van groot belang. Bijvoorbeeld voor de aanvang van heen- én terugreis.

Jarenlang, en in het verleden ook door de ANWB, is voor caravanbanden een standaard vervangingsinterval van zes jaar geadviseerd. Vanwege voortschrijdend inzicht (nieuwe productiemethoden van banden) is het ANWB-standpunt inmiddels aangepast. Het advies is nu: ga niet op basis van alleen de leeftijd vervangen, maar laat de banden na hun zesde gebruiksjaar periodiek door een specialist extra intensief op schade door veroudering controleren. Het gaat dan om de beoordeling van de droogtescheurtjes.

Omdat onzichtbare (ouderdoms-)schade nooit uit te sluiten is, is preventieve vervanging na bijvoorbeeld tien jaar aan te raden. Vervanging is verplicht wanneer de minimale profieldiepte van 1,6 mm bereikt is, maar die waarde wordt bij caravans niet zo snel bereikt.