Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper

Vraag gesteld door D. Meijer op 23 februari 2021

Is het in deze tijd economisch gezien aan te raden een camper te kopen? Diesel (Prijs in de toekomst)? Hoelang kan/mag nog diesel gebruikt worden? Belasting (gaat die verder omhoog)? Kan/mag jij met een dieselvoertuig nog overal komen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het economisch gezien nog aan te raden is om een camper op diesel te kopen.

Mede door het emissieschandaal is er een deuk ontstaan in het imago van de diesel. Toch kan gezegd worden dat de huidige generatie diesels (Euro6 en hoger) behoorlijk schoon zijn.

Daarnaast zijn er op dit moment nog onvoldoende goede alternatieven voor de aandrijving van een kampeerauto, zodat het aanbod vrijwel allemaal diesels betreft. Het zal nog wel een tijd duren voordat er een volwaardig schoon alternatief is als aandrijving voor een kampeerauto.

We kunnen natuurlijk niet helemaal in de toekomst kijken, maar we zien nu een ontwikkeling dat vooral oude vervuilende diesels in de binnensteden geweerd worden.
Toch verwacht ik niet dat er op korte termijn niet meer gereden mag worden met de huidige generatie diesels.
Daarnaast zijn juist ook binnensteden niet de meest ideale plek om met een kampeerauto te bezoeken.

We zien ook dat de overheid bijvoorbeeld door middel van een roettax het gebruik van een vervuilende diesel probeert te ontmoedigen. Het is dan ook niet uit te sluiten dat er in de toekomst meer van dat soort maatregelen komen.

Daarnaast staat ook de ontwikkeling van nog schonere brandstoffen zoals bijvoorbeeld synthetische diesel niet stil.

Hoewel we dus niet in de toekomst kunnen kijken, verwacht ik echter niet, dat de aanschaf van een camper nu, een aanschaf is, die op korte termijn waardeloos geworden zal zijn.