Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanpassing velgenmaat Knaus

Vraag gesteld door op 12 mei 2021

Voor mijn KNAUS camper op basis van fiat Ducato-640 lang (np020k), is mijn huidige velgenmaat 15 inch 6jx15H2 met banden 215/70/15). Omdat ik wat meer hoogte wil bereiken (bv 3 cm) gezien de lengte en daarmee het snel raken van de bodem/grond, denk ik aan velgen 17 inch 7.5J met bv banden 225/60/17. Via een programma berekend dat hoogte met circa 2.9 cm toeneemt en bij zelfde ET waarde (68) 1.3 cm meer naar buiten komt. Mijn snelheidsmeter geeft nu 7% te hoog aan, dus hier zit nog ruimte in. Mijn vraag aan u is of deze upgrade haalbaar is en wat de consequenties zijn

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of de genoemde alternatieve wielmaat verantwoord is met als doel een wat hogere rijhoogte van uw Knaus camper op basis van een Fiat Ducato.

Wanneer ik kijk naar het verschil in in wielhoogte dan kom ik niet aan de door u genoemde 2,9 cm. Dat is wel het verschil in afrolomtrek, uitgedrukt in procenten. De toename in hoogte bedraagt nét geen 2 cm. Maar het verschil in omtrek is zodanig hoog dat dit buiten de acceptabele marge valt van +1,5%. Ik begrijp wel dat desondanks de werkelijke snelheid volgens uw afwijkende snelheidsmeter nog altijd lager zal zijn dan wat de naald aangeeft. Maar buiten de genoemde marge is het algemene advies negatief. Daarbij komt ook dat u aangeeft dat de wielen verder naar buiten komen te staan en hoe je het wend of keert zal de auto daardoor erg gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden en rem- en aandrijfkrachten. De belasting op lagers, besturing en wielophanging zal daardoor ook verhoogd worden. Ik begrijp het beoogde gewenste effect maar deze ingreep valt zodanig buiten de specificaties dat er wat ons betreft té veel nadelen aan kleven, en om die reden het negatieve advies.