Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

16 maanden winterstalling

Vraag gesteld door G. Bomert op 5 februari 2021

Sinds oktober 2019 staat mijn fiat buscamper (2009) stil.
Ik wil hem apk laten keuren begin maart. Accu is ontkoppelt maar wel in de camper. De 2 huishoud accu’s staan gewoon aangesloten op het zonnepaneel op het dak. Auto staat binnen. Waar moet ik op letten bij het aansluiten en starten?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw Fiat Buscamper uit 2009 staat sinds Oktober 2019 stil. De startaccu is nu niet aangesloten. U vraagt waar u op moet letten bij het aansluiten en starten.

Een periode van stilstand van ongeveer anderhalf jaar is vrij lang, zeker voor de huidige generatie brandstoffen waarbij bio-diesel wordt bijgemengd.

Omdat de kans groot is dat deze diesel niet meer goed is, en er residu in de tank gekomen is, is het advies om voor het starten tank leeg te (laten) halen en het brandstoffilter te vervangen. Gaat u proberen de auto te starten met deze oude diesel, dan kan het zijn dat er onherstelbare schade aan het hoge druk systeem ontstaat. Eerst dus de oude diesel eruit en nieuwe erin voordat u gaat starten. Iemand die handig is moet dit zelf kunnen doen, maar twijfelt u, laat het dan altijd door een garage uitvoeren.

Het leeghalen van de tank kan met behulp van de opvoerpomp die in de tank zit, deze kan via een doorverbinding in de relaiskast aangestuurd worden.
Van relais T10 moeten de aansluitingen 30 en 87 doorverbonden worden.

Bij het brandstoffilter of aan de tankaansluiting, kan dan een leiding losgenomen worden waar de brandstof afgetapt kan worden. Het is dus niet zo dat de tank gedemonteerd dient te worden. Wel zult u de nodige jerrycans nodig hebben om de brandstof in op te vangen.

Na het vullen van de tank met verse diesel en het monteren van een nieuw brandstoffilter kunnen de leidingen weer aangesloten worden. Laat hierna de opvoerpomp nog een minuut draaien en na terugplaatsen van het relais kan er dan normaal gestart worden. Na enig doorstarten zal normaal gesproken de motor weer aanslaan.

Uiteraard zal tijdens deze operatie de accu aangesloten en vol moeten zijn. Het verdient aanbeveling om dus eerst de accu goed op te laden, en eventueel te laten testen of de capaciteit nog voldoende is. 

De oude brandstof kan dan bij de milieustraat als chemisch afval ingeleverd worden.