Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van lichtmetalen velgen voor mijn Wilk caravan?

Vraag gesteld door H.D. Alkema op 29 juli 2020

Ik wil graag lichtmetalen velgen onder onze Wilk caravan monteren, maar welke zijn geschikt? Waar moet ik op letten? En waar zijn speciaalzaken voor deze velgen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U ben van plan om lichtmetalen velgen op uw caravan te monteren u vraagt zich af waar u op moet letten.

Allereerst moet u velgen vinden die passen, dus het aantal boutgaten moet overeenkomen en de steekmaat van de  bouten (dit is de onderlinge afstand van de boutgaten) en de maat van het naafgat moeten overeen komen met de velgen die er nu op liggen.

Deze informatie over de velg, staat vaak gestanst in de velg. U leest dan bijvoorbeeld: 14x5,5j  5/67/112 ET30. 5,5j geeft hier de breedtemaat van de velg aan en de letter J zegt iets over het kraagprofiel.

Hier betreft het een 5 gats velg, het naafgat is dan 67mm, de steekmaat 112mm.

Dan de ET waarde. Deze waarde bepaalt hoe ver de velg naar buiten steekt. Het is dan ook aan te raden een velg met een zelfde ET waarde te nemen, in dit voorbeeld ET30.

Soms kan een inch maat groter nog wel passen, dus dat u bijvoorbeeld 15" ipv 14" monteert. Dat hangt echter af van de grootte van de wielkast en de bandenmaat die u monteert. In ons voorbeeld gaat het om een 14 inch velg.

Iets waar u ook goed op moet letten is het draagvermogen van de velgen. Anders dan bij banden staat dit niet altijd op de velg. Mocht u dus velgen kopen voor de caravan, zorg dan dat u zeker weet dat het draagvermogen van de velg voldoende is.

Daarnaast is het nodig om voor lichtmetalen velgen een set juiste bouten te hebben, de bouten zijn anders dan voor een stalen velg.

Ook kan het verstandig zijn om stalen ventielen te monteren, die kunnen een hogere bandenspanning aan dat de normale ventielen.

Neemt u een lichtmetalen velg met dezelfde maat, dan weet u zeker dat die past, u kunt dan ook uw banden overzetten als die nog goed zijn.