Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vermogen motor voldoende

Vraag gesteld door op 16 januari 2021

Wij hebben een buscamper gezien uit 2018 die onze interesse heeft, echter hij heeft de lichtste Ducato motor, 2 liter, 85KW en 116 pk. Is dat voldoende om rustig 130 te kunnen rijden, maar ook om de bergen op de snelwegen in Zuid Duitsland, Frankrijk of Spanje met bv 100 km per uur op te komen. niets irritanter dan een auto die bergop terugvalt naar bv 70-80 km per uur ;)
Het gaat om deze bus: https://www.larsvanson.nl/occasions/burstner-citycar-c-540-slechts-16500-km/

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een buscamper op het oog met de lichtste dieselmotor. U vraagt zich af of die in de bergen niet teveel terug zal vallen.

Het klopt dat deze motor, de lichtste Ducato motor is, toch heeft deze motor een heel behoorlijk koppel van 280Nm al bij 1500 toeren. De Pk's die een motor heeft zijn niet het enige wat bepaalt of een voertuig goed presteert in de bergen, juist koppel is ook van belang. En dat valt bij deze motor niet tegen, zeker omdat dit al bij een laag toerental beschikbaar is.

De topsnelheid ligt zo rond de 143km/uur, dus bij een vlakke weg zal 130 geen probleem zijn. De 110KW heeft een topsnelheid die ongeveer 10km/uur hoger ligt en een koppel van 350Nm.

Ik verwacht dus niet dat de bus terug zal vallen naar 70-80k/u op snelweghellingen, maar dat er sprake is van een terugval op hellingen is onoverkomelijk. Vaak helpt een versnelling terugschakelen al behoorlijk. Misschien moet u gewoon eens een goede proefrit maken en kijken hoe deze bus aanvoelt. Het zou mij niet verbazen dat u deze combinatie vlot genoeg is.