Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vermogen camper

Vraag gesteld door op 25 januari 2021

Ik wil een camper kopen:Carthago Liner for Two I 53 met een IVECO chassis en motoren keus. De camper heeft achterwielaandrijving. Weet maximaal 5800kg. Keuze uit twee motoren: 156 pk en 210 pk. Ik ga 35.000km per jaar in Europa rijden, ook in de Alpen en in Noorwegen. Welke motor raadt u mij aan?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent van plan een Carthago Liner Two I53 te kopen, en u vraagt zich af welke motor u het beste kunt nemen.

De door u genoemde motoren zijn mechanisch in de basis hetzelfde, alleen heeft de 210Pk een elektronisch geregelde variabele turbo en levert deze naast meer vermogen, ook nog 90Nm aan extra koppel. En juist dat koppel is iets wat in bergachtig gebied echt merkbaar zal zijn. Daarnaast is deze sterkere motor altijd gekoppeld aan een 8-traps automatische transmissie.

Hoewel ik verwacht dat beide motoren het wel aankunnen, zal het verschil in prestaties behoorlijk verschillen. En dat verschil zal juist merkbaar zijn als u met deze camper moet gaan klimmen. Met de lichtste motor in een dergelijk zware camper, is de kans groot dat u op lange steile hellingen flink terug moet schakelen om vaart te houden.

Omdat het een camper betreft van maximaal 5800kg en het feit dat u behoorlijk wat kilometers gaat maken lijkt me dat u beter kunt kiezen voor de 210Pk versie. U heeft dan tevens de automatische transmissie, wat bijdraagt aan een stukje extra comfort. Deze Hi-Matic bak is ook speciaal ontwikkeld om zware lasten makkelijk vanaf stilstand op gang te brengen.

Tevens zal deze motor gewoon beter in staat zijn om zo'n zware camper, eenvoudiger door de bergen te loodsen.
Het zou me niet eens verbazen als uiteindelijk het verbruik in de praktijk ongeveer gelijk zal zijn.