Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting en ruitenwisser problemen

Vraag gesteld door B. Kleine op 22 november 2020

Ik heb een camper adria matrix bj.2015
Met een fiat ducato 2.3 multijet moter. Bij deze camper zijn in de stalling spontaan de gehele rijverlichting gaan branden met de verlichting schakelaar op de nul stand en de camper afgesloten. Als ik nu de camper op contact zet kan ik de verlichting niet meer uitschakelen en wat er nog bijgekomen is als ik hem op contact zet gaan de ruiten wissers ook aan, en reageerd niet meer op de ruitenwisser schakelaar,dus maar 1 stand. Kan de verlichting met de schakelaar nog wel op grootlicht zetten, maar niet meer uit. Ik heb al gekeken naar matter schade, maar deze kan ik niet vinden.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Adria kampeerauto op basis van een Fiat Ducato uit 2015. Er zijn problemen met de verlichting die blijft branden en de ruitenwissers die blijven werken.

Ik vermoed dat er een probleem in de stuurkolomschakelaar zit. Deze schakelaar zorgt voor de bediening van de ruitenwissers en tevens ook de verlichting. Ook zorgt deze schakelaar er voor dat de airbag in het stuur aangestuurd wordt, en dat eventuele functies op het stuurwiel en de cruisecontrol (indien aanwezig) bediend kunnen worden.

Deze stuurkolomschakelaar is vrij prijzig.
Afhankelijk van de uitvoering en opties, worden er verschillende stuurkolomschakelaars gebruikt.

Het is aan te raden om met de juiste uitleesapparatuur, het probleem te laten diagnosticeren en precies te achterhalen welk type schakelaar er in uw camper zit, alvorens deze te vervangen.