Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veel roet uit uitlaat van camper

Vraag gesteld door Schuurman op 16 augustus 2020

We zijn op vakantie met onze camper (Fiat Ducati 2.8TDI uit 2001) en het valt mij op dat er uitzonderlijk veel roet vrijkomt uit de motor als ik het gaspedaal even volledig indruk. Dit gebeurt in alle versnellingen op elke snelheid. Als ik 80% gas geef lijkt alles in orde te zijn.

In mijn beleving was dit eerder nog niet.

Ook vermoed ik enig verlies van vermogen. Voorheen kon ik nog versnellen in zijn 5, nu moet ik daarvoor terug naar zijn 4, of reed ik in Nederland eenvoudig harder dan 100km/u. Hier ben ik alleen niet zeker van aangezien ik altijd rustig reed.

Enige idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en hoe ik dit verhelpen kan?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Fiat Ducato camper met 2.8Tdi motor. U merkt vermogensverlies en er lijkt veel meer roetuitstoot te zijn.

Het verlies van vermogen in combinatie met meer roetuitstoot kan veel oorzaken hebben. Ergens lijkt de verbranding niet optimaal te zijn, zeker wanneer er veel vermogen gevraagd wordt.

U zou kunnen denken aan een relatief eenvoudige zaken zoals een losgeschoten of kapotte turboslang en een EGR klep. Ook  grotere problemen zoals een kapotte turbo, of een probleem met verstuivers of injectiepomp kunnen op voorhand niet uitgesloten worden.

Het is dus verstandig om bij een deskundige garage of dieselspecialist eerst een goede diagnose te laten stellen. Afhankelijk van de diagnose zal dus bepaald moeten worden welke reparatie noodzakelijk is om het probleem op te lossen.

Het advies is om in ieder geval niet te lang door te rijden met dit probleem, roetvorming kan uiteindelijk ook gevolgschade opleveren omdat het uitlaattraject vervuild en verstopt kan raken.