Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruimte in wanden caravan

Vraag gesteld door F. Visser op 1 augustus 2020

Bij onze Caravelair Silver 425 uit 2003 zagen wij binnen ter hoogte van de as aan beide zijden wat ruimte ontstaan tussen het interieur (keuken en de wandjes die haaks op de zijwand staan) en de zijwand. De wand lijkt een beetje hol te lopen met de meeste ruimte (max 1 cm) halverwege de wand, op +/- 100 cm hoogte vanaf de vloer. Ik ben toen gaan duwen aan de buitenzijde en daar bleek ook wat beweging te zitten tussen het plaatwerk en de 'vulling' van de wanden. Dit gaat slechts om enkele mm's speling. Ook alleen boven de as en op zo'n 100 cm hoogte.

Wij hebben binnen geen vochtproblemen in de caravan. Hij staat netjes in de stalling en is altijd kurkdroog. Afgelopen voorjaar heeft er een as-renovatie plaatsgevonden.

Mijn vraag is; kan dit met ouderdom te maken hebben en kan het kwaad? Moet ik er naar laten kijken door een garage? Ik heb enkele jaren geleden de vloer laten injecteren. Is dat hetzelfde euvel met een krimpende vulling van de wand/vloer?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Bij uw Caravelair is er ruimte gekomen tussen de zijwand van de caravan en de keuken of haaks staande wandjes. U geeft ook aan dat er een asrenovatie gedaan is.

Als er ruimte ontstaat tussen de zijwand en het interieur wil dat in ieder geval zeggen dat er iets gewijzigd is in de structuur van de caravan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het dak iets gezakt is waardoor de wand bol is gaan staan. Het is moeilijk vanaf deze plek vastte stellen wat de exacte schade is en wat hiervan de oorzaak is.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor dit gebeurt, u geeft ook aan dat de as gerenoveerd is.

Versleten asrubbers zorgen bijvoorbeeld  voor hogere piekbelastingen en minder demping tijdens het rijden op slechte wegen, dit kan vervorming veroorzaken. Overbelading kan ook een oorzaak zijn, maar ook de inwerking van vocht kan invloed hebben op de constructie.

Het injecteren van een vloer is om het probleem van een "verende " vloer op te lossen. De zijwanden zijn anders qua constructie dan een vloer, ik ga er niet vanuit dat dit dus ook bij uw huidige probleem speelt.

Het lijkt me wel verstandig om er een specialist naar te laten kijken en zo mogelijk te onderzoeken of het euvel opgelost kan worden.