Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen met caravan verlichting

Vraag gesteld door H. van den Berge op 25 januari 2021

Ik heb een andere caravan gekocht. Nu heb ik een probleem met de verlichting. Aan de caravan (uit 2005) zit een 13 polige stekker. Aan de auto ( 2013) zit een 7 polige stekker. De verlichting van de caravan lijkt een beetje zwak te branden, en als ik m’n knipperlicht aan doe knippert de verlichting een beetje mee. Bij de oude caravan had ik dat niet, en ook niet bij het gebruik van een aanhanger. Bij de stalling hebben ze de caravan gechecked, deze deed het zonder verloopstekker wel goed maar met verloopstekker niet. We hebben aan mijn auto nog een andere caravan vastgemaakt, en dat werkte goed. De verkoper zegt dat het aan mijn auto licht, en de caravanstalling zegt dat het waarschijnlijk aan de caravan licht. Als ik de auto moet laten testen bij de garage, kost dat mij rond de 100 euro, ( draden controleren) . Waar ligt het probleem, Wie betaald de kosten als daar niets aan mankeert?

Dan nog een vraag of ik verplicht ben een achteruitrijverlichting te voeren. ( caravan is van 2005, en korter dan 6 meter. )
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft problemen met de verlichting van uw caravan en u heeft een vraag over de achteruitrijverlichting van caravan.

Ten eerste het probleem met de verlichting.
U geeft aan dat de verlichting zwak brandt en dat de gewone verlichting een beetje mee knippert. Deze klacht lijkt op een slechte massa verbinding.

U wil natuurlijk weten waar het probleem zit, in de auto of in de caravan. U beschrijft dat bij de caravan zonder verloopstekker alles goed werkte en met verloopstekker niet.
Daarnaast is de auto gecontroleerd met een andere caravan, en dat werkte ook goed.

In dat geval gaat de verdenking bij mij in eerste instantie uit naar een probleem in verloopstekker. Mocht blijken dat het probleem toch in de auto zit, dan is het logisch dat de kosten voor uw eigen rekening zijn.

Het lijkt me verstandig om het eerst even met een andere verloopstekker te proberen, of de klacht verholpen is.

Ten tweede de achteruitrijverlichting
In de permanente eisen van de Regeling Voertuigen. Artikel 5.12.51L staat het volgende:
Aanhangwagens moeten voorzien van één achteruitrijlicht indien het voertuig na 31december 2012 in gebruik is genomen.

Aangezien uw caravan uit 2005 is, is een achteruitrijlicht dus niet verplicht.