Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

personenauto of kampeerwagen of kampeerauto

Vraag gesteld door op 16 augustus 2020

Op de site van de belastingdienst over de motorrijtuigenbelasting staat, dat een kampeerwagen onder de categorie personenauto valt. Maar bij de online berekening van mijn motorrijtuigenbelasting kan ik kiezen tussen o.a. personenauto en kampeerauto. Ik vind het verwarrend. De belasting komt bij de personenauto 4 keer zo hoog uit, als bij de optie kampeerauto. Moet ik er dus vanuit gaan, dat een kampeerauto een kampeerwagen is met kwarttarief? Of redeneer ik niet goed? Waarom is deze onlineberekening zo onduidelijk?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over de berekening van de motorrijtuigenbelasting voor een kampeerauto.

Bij de berekening van de verschuldigde motorrijtuigenbelasting voor kampeerauto's wordt uitgegaan van het tarief voor personenauto's omdat een kampeerauto wordt gezien als een personenauto ingericht als kampeerauto.

Afhankelijk van het gebruik wordt kwart of half tarief berekend van het personenwagen tarief.
Bij particulier gebruik is het kwart tarief van toepassing, bij bedrijfsmatig verhuur is het half tarief van toepassing.

Alvorens er een tarief berekend wordt moet u dus een aantal vragen beantwoorden.

Let op!
De kampeerauto moet wel voldoen aan de inrichtingseisen.

Komt u in aanmerking voor het bijzonder tarief? Dan moet u hiervoor een verzoek indienen. Vul hiervoor het formulier 'Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief' in.

Verder vindt u nog informatie op de site van de belastingdienst.