Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overbelasting caravan as

Vraag gesteld door G. Reinds op 20 januari 2021

Wij bezitten een Knaus sport 420 QD uit 2011.
Hier zit een as onder van 1300 kg.
Nu blijken de rubbers in die as platgedrukt te zijn en volgens de dealer wordt dat veroorzaakt doordat de caravan te zwaar beladen in de stalling staat. Het leeggewicht is 1060 kg. De asdruk in de stalling is 1250 kg. In beladen toestand achter de auto is de asdruk 1230 kg. (zware spullen gaan in de auto). Klopt deze redenatie en zo ja wat moet ik in de stalling dan aanhouden?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw caravan heeft een rubbergeveerde as en het is gebleken dat de asrubbers niet meer goed zijn. Volgens de caravandealer komt dat omdat de caravan tijdens de stallingsperiode te zwaar beladen zou zijn.

Het komt regelmatig voor dat de rubbers die in een as van een caravan zitten, niet meer goed zijn en vervangen moeten worden. Overbelading kan een oorzaak zijn waardoor deze asrubbers stuk gaan. Maar ook het rijden door een flinke kuil bijvoorbeeld, kan schade aan de rubbers veroorzaken.

Rubber is sowieso een materiaal wat aan veroudering onderhevig is. Het klopt eveneens dat wanneer deze rubbers steeds belast worden, er wat sneller vervorming zal plaatsvinden. Daarnaast zijn er genoeg caravans waar na 20 jaar, de asrubbers nog steeds goed en origineel zijn.

Dat de enige oorzaak de belading in de stalling kan zijn, vind ik minder aannemelijk dan een combinatie van oorzaken.
Waarbij niet uit te sluiten valt, dat het bijna continue maximaal beladen zijn van de caravan, dit proces van slijtage versneld heeft.

Als u dus de keuze heeft, is het altijd beter om het gewicht tijdens de stallingsperiode zo laag mogelijk te houden.