Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opzetstuk CNG tanken Europa

Vraag gesteld door S. Horning op 1 februari 2021

Over een paar weken wil ik met mijn zelfbouw camper op vakantie gaan door Europa. De brandstof waar de bus op rijdt is CNG. Ik hoorde dat je in verschillende landen in Europa een ander 'opzetstukje' nodig hebt om CNG te kunnen tanken. Weten jullie misschien wat voor opzetstukje ik nodig heb voor welke landen en waar ik dit kan bestellen?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U ben van plan om over enige tijd met uw camper op CNG door Europa te reizen. U heeft begrepen dat u een opzetstukje nodig heeft om CNG te kunnen tanken.

In principe zijn de aansluitingen voor het tanken van CNG in personenauto's bijna overal gelijk. De aansluiting voor een personenauto voldoet dan aan de NGV1 standaard.

Voor het tanken van CNG aan een pomp die geschikt is voor bijvoorbeeld stadsbussen en vrachtauto's bestaat er de NVG2 standaard. Hiervoor zijn adapters ontwikkeld die het tanken bij beide type vulstations mogelijk moeten maken. 

Daarnaast bestaat er nog een Italiaanse standaard, in Italië kan het dus zijn dat u ook te maken krijgt met een andere aansluiting. Ook hiervoor zijn er adapters ontwikkeld.

Helaas heb ik geen adressen waar deze adapters zo gekocht kunnen worden. U zou de firma Teesing in Rijswijk eens kunnen benaderen. Zij zijn in Nederland de vertegenwoordiger van WEH, een bedrijf wat deze koppelingen fabriceert.