Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opschoning kenteken door RWD

Vraag gesteld door op 4 november 2020

Toen we onze caravan wilde verkopen kwamen we er tot onze verbazing achter dat het kenteken van onze caravan niet meer actief was. Na navraag bij de RWD bleek dat dit geschoond was. Dit was al meer dan 9 jaar geleden gebeurt. Bij onze vraag hoe dit zonder ons medeweten kon gebeuren werd gezegd dat we hierheen brief van hadden gehad en als de reactie op deze brief uitblijft worden kentekens automatisch geschoond. De zouden wij hebben gekregen omdat er langere tijd geen bewegingen op het kenteken waren geregistreerd. Omdat we dat, daar het om een caravan gaat, erg vreemd vonden er is immers geen APK keuring verplicht en een caravan is ook niet belasting- en verzekeringsplichtig vroegen we welke bewegingen er bedoelt worden. Ook daar kon geen duidelijk antwoord opgegeven worden. Om de caravan weer op naam te kunnen zetten zijn we nu verplicht deze door de RDW te laten keuren. De bewuste brief is zover wij kunnen nagaan nooit bij ons aangekomen en een kopie kon er niet opgestuurd worden. Zijn er meer van dit soort casussen bij de ANWB bekend? We vinden dit een vreemde gang van zaken en voelen ons met de rug tegen de muur gezet. Omdat we onze caravan verkocht hebben en een nieuwe hebben gekocht hebben we de keuring maar aangevraagd. Wel hebben we bezwaar gemaakt bij de RWD. We horen graag of dit een normale gang van zaken is en of wij hier recht van spreken hebben.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan en nu blijkt dat het kenteken door de RDW geschoond is.

Vanaf september 2002 tot februari 2003 zijn de oude registratiebewijzen van caravans (een roze registratiebewijs) omgezet in een kentekenbewijs. Het grootste verschil hierbij is dat nieuwe kentekenbewijzen ook een tenaamstelling kregen.

Is die conversie in het verleden nooit uitgevoerd dan kan ik mee voorstellen dat de RDW het kentekenbewijs inmiddels geschoond heeft. Omdat er voor die tijd géén tenaamstelling bekend was, alleen een registratie van het voertuig zelf, kan ik me niet voorstellen dat u daar destijds persoonlijk bericht van gekregen heeft. De RDW wist namelijk niet wie de eigenaar van de caravan was.
Het kan natuurlijk zijn dat u destijds de berichtgeving omtrent de mogelijkheid tot een conversie gemist heeft.

Mocht u al in het bezit zijn van een op uw naam geregistreerde caravan, dus een kentekenbewijs met een persoonlijke tenaamstelling, dan kan ik me haast niet voorstellen dat de RDW het kenteken geschoond heeft zonder aankondiging.

Als u met de juiste documenten van de caravan, deze ter keuring aanbiedt bij de RDW, verwacht ik dat de RDW als nog het kenteken zal kunnen registreren.