Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ombouw tweedehands VW bus tot camper

Vraag gesteld door op 1 november 2020

welk type vw bus komt hiervoor in aanmerking?  wat zijn de financiele belastingtechnische consequenties ?  is dit zelf te doen of adviseert U het uit te besteden?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af welk type VW bus in aanmerking komt voor ombouw naar naar een camper.

In principe kan elke VW Transporter of Crafter hiervoor gebruikt worden.
Het Belangrijkste is dat de de inrichting voldoet aan de inrichtingseisen voor een kampeerauto, zoals dit gesteld is in de regeling voertuigen.

Op het moment dat het voertuig als kampeerauto staat geregistreerd en voldoet aan de eisen die de belastingdienst stelt, komt u in aanmerking voor het speciale tarief voor kampeerauto's. Dit tarief betreft een kwart van het tarief wat u normaal gesproken voor een personenauto zou moeten betalen.

Tevens kan het zijn wanneer u een bestelauto ombouwt naar kampeerauto, dat er nog BPM verschuldigd is. De bedrijfsauto wordt tenslotte een personenauto die BPM plichtig is.

Uiteraard hangt het helemaal van uw eigen wensen af hoe de camper ingericht gaat worden. Kiest u bijvoorbeeld voor een een korte of een lange wielbasis, wilt u 1 schuifdeur of liever 2 schuifdeuren? Kiest u voor een vast dak, of wilt u toch liever een hefdak? Allemaal vragen die van belang zijn als u op zoek gaat naar een geschikte bus.

Het zelf bouwen van een camper kan een mooi project zijn, maar vereist wel behoorlijk wat technische kennis en vaardigheden. Er zijn bedrijven zoals Reimo en Camperfixx die complete bouwpakketten verkopen om een bus om te bouwen naar kampeerauto. In alle gevallen moet u er vanuit gaan, dat het een flinke operatie betreft, ook als u kiest voor een compleet pakket.

Er zijn ook bedrijven die een door u aangeleverde bus kunnen ombouwen naar een kampeerauto. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Butler Campers en Tonke.