Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Leeggewicht auto lager dan toegestaan gewicht caravan

Vraag gesteld door op 18 augustus 2020

Ik lees dat ik, zolang ik mijn caravan niet zwaarder belaad dan 1200 kg, ik deze met mijn auto mag trekken, ook in het buitenland en het terug laten brengen van het gewicht bij de RDW niet noodzakelijk is.

Ik heb rijbewijs B (dus geen B-e). Levert het feit dat mijn leeggewicht auto (1240) lager is dan het maximaal toegestane gewicht van mijn caravan (1350) nog problemen op? Ook al zal ik de caravan nooit zwaarder beladen dan 1200kg? Of zorgt dit ervoor dat ik de caravan alsnog terug moet laten zetten in max toegestaan gewicht, of een rijbewijs B-e moet hebben?
Alvast bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met de genoemde combinatie mag rijden met rijbewijs B.

Wat de auto betreft mag u niet méér trekken dat voor de auto maximaal is opgegeven. Dat is dus 1200 kg. De caravan mag weliswaar 1350 kg wegen maar zolang u niet boven de 1200 kg beladen uitkomt mag u 'm gerust zo achter uw Focus hangen.

Vervolgens het rijbewijs. Daarvoor geldt de optelsom van de maximale toelaatbare massa van de auto én de maximale toelaatbare massa van de caravan. Dan gaat het niet om het werkelijke gewicht van beiden maar de ''papieren maximaal toelaatbare gewichten'' volgens kenteken. Het rekensommetje is dan 1895 kg auto + 1350 kg caravan= 3245 kg. U blijft dus onder de maximaal toelaatbare som van 3500 kg en volstaat rijbewijs B en is er geen enkele reden de maximale toelaatbare massa van de caravan administratief lager te laten zetten.