Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingscilinder

Vraag gesteld door op 5 september 2020

Ik heb 2 september jl.de ANWB pechhulp nodig gehad, omdat de koppelingspedaal op de bodem lag. De monteur van ANWB heeft toen de (hulp)koppelingscilinder vastgedraaid met een sleutel en mij geadviseerd naar een garage te gaan om die te laten vervangen. Ik ben bij de garage geweest. Volgens de monteurs daar werkt alles goed en is het goed bevestigd. Ze denken dat er onlangs een nieuw slangetje naar de koppelingscilinder is gemonteerd maar dat deze niet goed was bevestigd.

Toch lijkt me dat jullie monteur niet voor niets zegt om hem te vervangen. Wat kan de reden zijn dat de koppelingscilinder volgens jullie wel vervangen moet worden en waarom wil de garage dit dan niet doen? Het zou overigens een prijzige reparatie worden, dus financieel gezien ben ik blij dat hij niet vervangen hoefde te worden. Maar is het ook veilig?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw koppelingspedaal lag op de bodem en is door een wegenwacht gerepareerd. U heeft het advies gekregen om de hulpkoppelingscilinder te laten vervangen.

Een koppelingscilinder is meestal aan vervanging toe als deze een lekkage vertoont. Ik kan niet precies beoordelen wat er los heeft gezeten, en wat de wegenwachter aangedraaid heeft.

Ik kan me voorstellen dat de ontluchtingsschroef los heeft gezeten, in dat geval kan er ook sprake zijn van lekkage. Ook het slangetje wat vervangen is kan in het verleden lekkage veroorzaakt hebben. Het is dan lastig te zien waar het gelekt heeft. Misschien heeft de wegenwacht op basis van deze oude lekkagesporen u dit advies gegeven.

Als de koppeling nu goed functioneert, uw garage geen nieuwe lekkage heeft gezien en als alles goed vastzit, zie ik ook geen reden om die koppelingscilinder nu te laten vervangen.