Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Handrem caravan werkt niet

Vraag gesteld door op 19 december 2020

aangekomen bij een plek op een camping, stond de combinatie op een lichte helling. De auto richting de helling. Voordat ik afkoppel, zet ik altijd eerst de handrem van de caravan erop. Vervolgens de remkabel en stroom eraf. Bij het loskoppelen van de caravan begon de caravan achteruit de helling af te rollen en was niet meer te houden. Uiteindelijk kwam deze gelukkig tot stilstand tegen een boom, met de nodige schade.
Het had veel erger kunnen aflopen.
Tijdens de rit vanuit Frankrijk naar huis merkte ik ook dat de caravan tijdens het afremmen wel veel meer bonkte tegen de auto, net alsof de oploop rem niet goed werkte.
Bij de dealer hebben we zelfs nog kunnen demonstreren dat de handrem niet goed werkte omdat we de caravan met handrem erop achteruit konden duwen. Hierbij ging de handle wel direct in de 90gr stand.
Bij de dealer is de schade gerepareerd en is alles vergoed door de verzekering. Helaas hebben ze niets concreet kunnen vinden aan de remmen. De remmen zijn gedemonteerd en weer gemonteerd en kennelijk heeft dat het probleem (tijdelijk) opgelost.
Wat we er wel van hebben geleerd is, dat we de caravan nu pas loskoppelen van de auto nadat we de mover erop hebben gezet.
Mijn vraag is, komt dit vaker voor en zo ja, wat kan de oorzaak zijn ?
Het betreft een Eriba Nova uit 2016.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft op de camping een probleem met de handrem ondervonden en hierdoor is de caravan gaan rollen en tegen een boom tot stilstand gekomen. U vraagt zich af wat hiervan de oorzaak geweest zou kunnen zijn. De dealer heeft de remmen gedemonteerd en geen probleem geconstateerd.

Toch lijkt het erop dat het probleem in de afstelling van de remschoenen heeft gezeten. Op het moment dat de handrem geheel aangetrokken is moeten de remschoenen tegen de trommel aan komen, met een systeem met een achteruitrijautomaat staat de handrem dan helemaal in een hoek van 90graden. De achteruitrijautomaat zorgt er voor dat de remschoenen nog iets verder van de trommel af komt te staan op het moment dat u achteruit gaat rijden, de handrem moet dan echt een flinke slag maken. Tevens zou dat ook het "bonken" achter de auto verklaren.

Op het moment dat de remschoenen te ver van de trommel afstaan, zal de demper van de oplooprem te ver naar binnen gedrukt worden voordat de caravan begint te remmen. De caravan duwt dan tegen de eindaanslag van de oplooprem aan, wat een bonkend geluid veroorzaakt. Maakt men dan de remmen open, dan is er niet echt een schade te zien.

De laatst jaren zien we wel steeds vaker zelfstellende remmen op caravans. Dit systeem kan bijdragen om dit probleem te voorkomen.
Mocht uw caravan niet voorzien zijn van zelfstellende remmen, dan zou u kunnen overwegen om bij vervanging van de remmen, deze zelfstellende remschoenen te monteren.
Voor een AL-KO onderstel bijvoorbeeld, zijn er ombouwsets verkrijgbaar.