Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Controle juistheid kmstand geïmporteerde camper

Vraag gesteld door op 13 augustus 2020

Wij zijn voornemens een camper te kopen. Bij de Hymer dealer een mooi exemplaar gezien met een kmstand van 45.000, bjr 2013. geïmporteerd uit Frankrijk. Het onderhoudsboekje van de motor zit er niet bij. De dealer zegt nu: "wij kunnen de opbouw checken via het Hymer onderhoudsprogramma. Voor de wagen gaat deze naar de Fiat dealer die hem aan de software hangt en zo de juistheid van de kmstand kan controleren."

Mijn vraag is: is dat zo? Je hoort zoveel over teruggedraaide standen. Als het dan zo eenvoudig is! De dealer zegt dat hij zijn goede dealernaam niet vergooit aan niet "zuivere campers". Ik hoor graag uw standpunt.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent voornemens een camper te kopen en er zit geen onderhoudsboekje bij.

De camperdealer geeft aan dat de Fiat dealer de kilometerstand op juistheid kan controleren.

Toch ligt dit niet zo eenvoudig als geschetst wordt. Met de juiste apparatuur is het het wel degelijk mogelijk dat kilometerstanden in voertuigen overschreven worden. Doet men dit professioneel en met de juiste apparatuur en op alle plekken, dan geeft uitlezen bij de dealer geen garantie dat een wijziging in de stand kan worden uitgelezen.

Omdat er ook geen onderhoudshistorie aanwezig is, is het lastig om te achterhalen waar de auto zijn onderhoud gehad heeft. Dan zou u daar eens kunnen informeren of er wat bekend is.

Het lijkt me wel zinvol om dit proberen uit te zoeken. Misschien kunt u via het oude Franse kenteken nog informatie krijgen binnen de Fiat organisatie. Wellicht kan een Franse Fiat dealer hier meer over zeggen en staan er in het onderhoudssysteem nog gegevens.

Ook zou u via de UTAC-OTC een aanvraag kunnen doen. Daar zou de historie van de Contrôle Technique geregistreerd moeten zijn. Maar ook dan moet u beschikken over de Franse kentekengegevens en de aanvraag kan alleen door de eigenaar gedaan worden. Nu de camper een Nederlands kenteken heeft, kan dat dus lastig worden.