Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravankoelkast op 12v of niet?

Vraag gesteld door W. Stakenburg op 21 januari 2021

Heb een nieuwe Tabbert Vivaldi besteld bij de dealer. De verkoper adviseert om de koelkast niet op 12v aan te sluiten maar onderweg op gas te zetten. Het nieuwe type koelkast zou teveel vergen van de autoaccu. Is dit verstandig? Heb hem persoonlijk liever op 12v.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een nieuwe Tabbert Vivaldi besteld en de dealer raadt u af om onderweg de koelkast op 12Volt te gebruiken vanwege het hoge stroomverbruik.

Uw Tabbert is naar alle waarschijnlijkheid uitgerust met een 153Liter Dometic absorptiekoelkast. Deze heeft een verbruik van 170Watt maximaal.

Als de koelkast op vol vermogen staat te draaien is er sprake van een stroom van ongeveer 14 Ampère, ik weet uiteraard niet of er ook nog een huishoudaccu in zit, die via dezelfde aansluiting geladen wordt. Als dat het ook het geval is kan de stroom door deze aansluiting behoorlijk oplopen. Om geen enkel risico te lopen, kan ik me voorstellen dat de dealer u dit advies geeft.

Overigens moet er dan wel een Mono of Duo Control aanwezig zijn voor de gasinstallatie. Anders kunt u de gasinstallatie niet gebruiken volgens Tabbert.