Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan kopen in Duitsland

Vraag gesteld door H. van den Elzen op 14 januari 2021

Ik wil een tweedehands caravan van 1995 kopen in Duitsland met een leeg gewicht van 550 kg en een maximaal beladen gewicht van 850 kg. Deze heeft nu een duits kenteken maar in nederland zou ik met een wit nummerbord met kenteken van de auto mogen rijden. Is het voldoende als ik een aankoopbewijs heb en mag ik vervolgens met de caravan in duitsland naar huis rijden met de witte nummerplaat conform de auto? (en later met wit nummerbord op vakantie). Moet ik nog invoer belasting betalen (aankoop ca. 4000,-)?
heb ik nog andere verplichtingen?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wilt een gebruikte caravan kopen in Duitsland. Het gewicht van de caravan beladen is 850kg. Dit betekent automatisch dat de caravan voorzien moet zijn van een geldig kenteken.

Het is alleen toegestaan om met een witte kentekenplaat de rijden als het beladen gewicht niet meer dan 750kg bedraagt. U zult er dus voor moeten zorgen dat tijdens de rit er een geldig kenteken op de caravan aanwezig is. Vaak kan dit met een Duits export kenteken. U zult dit dus met de verkopende partij moeten regelen.

Aangezien het gewicht dus 850Kg beladen is, moet u met deze caravan naar de RDW voor een kenteken onderzoek. U kunt hiermee niet met een witte kentekenplaat op vakantie.

Los van de kosten voor een kentekenonderzoek zullen er geen invoerkosten verschuldigd zijn. U moet niet vergeten om op de dag van de keuring een eendagskenteken aan te vragen.

Op de website van de RDW kunt u hier meer over terugvinden.