Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

4Motion op VW T5 California

Vraag gesteld door op 30 november 2020

Ik overweeg een gebruikte VW T5 California (Edition 2.0 TDI; euro 5 diesel) aan te schaffen: bouwjaar 2012 \ km stand ca. 150.000. De camper is voorzien van 4Motion.

Hoe degelijk is een 4Motion systeem; hoe lang kan het normaal gesproken probleemloos meegaan?
Is het een aan- of een afrader?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt een gebruikte T5 California met  4-Motion en u wil graag weten of het systeem aan te raden is of juist niet.

Het 4-Motion systeem is een niet permanente 4-wiel aandrijving. Alleen in situaties waar het nodig is, wordt de 4 wiel aandrijving ingeschakeld. Dat inschakelen werkt door de inschakeling van een zogenaamde Haldex-koppling.

Het is een systeem dat niet alleen bij de Transporter gebruikt wordt, maar ook bij diverse personenauto's van de VAG groep. Over het algemeen horen we weinig problemen over dit systeem. Incidenteel gaat bijvoorbeeld wel eens de pomp van de haldex-koppeling stuk, maar dat is zeker geen structureel probleem.

Gezien de voordelen die 4-wiel aandrijving heeft, en het feit dat dit systeem geen structurele problemen lijkt te kennen, kunnen we het zeker aanraden.

Qua onderhoud is het advies om elke 60.000km en 48 maanden de olie en het filter van de Haldex koppeling te laten vervangen.