Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Twijfel remvertraging caravan na onderstelbeurt

Vraag gesteld door I.P. Rietstra op 7 juli 2020

Vorige week Bovag onderstelbeurt laten uitvoeren bij Bovagbedrijf. Leek met extra remmen nakijken+reinigen+afstellen. Remmentest bleek niet te zijn gedaan. Na veel discussie en navraag bij Bovag is vanmorgen alsnog remmentest gedaan. Had geen zin om meer in discussie te gaan maar heb grote twijfels: graag uw mening over de uitslag van de test:

  • Remkracht links: 2250 Newton
  • Remkracht rechts: 2790 Newton
  • Totaal: 5040 Newton
  • Vertraging oplooprem: 5.4 m/s2, eis 5.0

Met in het achterhoofd dat remmen zijn schoongemaakt, afgesteld vind ik dat er een groot verschil in links en rechts is en dat de vertraging door de kleine remkracht links maar net boven de eis uitkomt. Graag uw mening! Kunnen we vertrouwd donderdag met de caravan vertrekken?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Het verschil in remkracht links en rechts mag niet meer zijn dan 30% en het advies is om dit niet groter te laten worden dan 20%. Wettelijk gezien is dit dus in orde, de 20% wordt net gehaald.

De remvertraging voldoet ook net aan de eis. Al met al houdt het inderdaad niet over, maar het kan. Technisch gezien zou je willen weten wat de oorzaak van het verschil is, om zo tot een optimaal resultaat te komen.